Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (4 Μαΐου 2023 έως 7 Μαΐου 2023)


Με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία και με νέες Συνεργασίες και προοπτικές στην Παγκόσμια Αγορά Βιβλίου επιστρέφει φέτος δυναμικά η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Μεγαλύτερη και πιο Διεθνής από ποτέ, με εμπλουτισμένο τον Επαγγελματικό της χαρακτήρα, πιο πολυφωνική, με τις περισσότερες Εκδηλώσεις στην ιστορία της και με τιμώμενη λογοτεχνία την Αμερικανική για πρώτη φορά στην Ευρώπη φέρνει μαζί της την…

Άνοιξη η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που Εγκαινιάζεται 4 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 2023.

Η ΔΕΒΘ Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες Εκδότες, τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η φετινή Διοργάνωση φιλοξενεί περισσότερους από 600 Έλληνες και ξένους Επαγγελματίες του Βιβλίου και σχεδόν 600 Εκδηλώσεις, σε τέσσερα κτίρια (περιπτέρων 12,13,14 & 15) και 14 Αίθουσες. Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών αναμένεται να αποτελέσει μια πλατφόρμα πνεύματος και Πολιτισμού, μια Γιορτή που η Πόλη αναμένει κάθε χρόνο.

Φέτος στο πλαίσιο της τιμώμενης Αμερικανικής Λογοτεχνίας η Εταιρεία American Collective Stand σε Συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξασφάλισε τη Συμμετοχή 22 Εκδοτικών Οίκων στη ΔΕΒΘ, που θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα της Αμερικανικής Εκδοτικής Παραγωγής.

Η ΔΕΒΘ όμως δίνει φωνή και στους Νεότερους Συγγραφείς της Ελλάδας, με τη Διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (6 & 7 Μαΐου), που είναι αφιερωμένο στην Ποίηση, με δέκα Ποιήτριες και Ποιητές της Νέας Γενιάς.

Επίσης, φιλοξενεί το 7ο Φεστιβάλ Μετάφρασης με Συζητήσεις για τις Γλώσσες της Μετάφρασης στο Ελληνικό πεδίο, για τη σημασία των Προγραμμάτων ενίσχυσης της Μετάφρασης, αλλά και τον Ρόλο του Μεταφραστή στην Αναζήτηση Βιβλίων για Μετάφραση.

Η ΔΕΒΘ, πέραν των γνώριμων μονοπατιών, ενισχύει τη δυναμική της και με νέα εγχειρήματα, όπως το Rights Center (Κέντρο Δικαιωμάτων), το οποίο θα λειτουργήσει στο κτίριο 13, στον χώρο ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGUE, με στόχο την αύξηση των Λογοτεχνικών Μεταφράσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του GreekLit, μέσα από B2B Συναντήσεις, Συζητήσεις για την Ανταλλαγή καλών Πρακτικών και γνωριμία με ξένες Αγορές Βιβλίου.

Επίσης, δεν ξεχνά τα Παιδιά και τους Εφήβους, Διοργανώνοντας τη νέα Παιδική Γωνιά, στο Περίπτερο 12, με Αφιερώματα στην Ποίηση, τον Αίσωπο και τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με 43 Εκδοτικούς Οίκους και 10 Πολιτιστικούς Φορείς το φετινό Πρόγραμμα της Παιδικής Γωνιάς περιλαμβάνει 129 Εκδηλώσεις.

Τα Εγκαίνια της ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα «Άλκη Ζέη» του Περιπτέρου 13 από τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κα. Ελένη Δουνδουλάκη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Το Ωράριο της ΔΕΒΘ έχει ως εξής: Πέμπτη 15:00-21:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00 με 22:00 και Κυριακή 10:00 με 21:00.

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη.

Το Πρόγραμμα της Εκθέσεως και ο στόχος της φετινής Διοργανώσεως παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια Συνεντεύξεως Τύπου.

Η μεγαλύτερη στη 19χρονη ιστορία της είναι η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκο Κούκη, ο οποίος, στο πλαίσιο της Συνεντεύξεως Τύπου για τη ΔΕΒΘ, χαρακτήρισε τη Διοργάνωση ένα σπουδαίο Πνευματικό Φόρουμ. Μάλιστα, ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τη ΔΕΘ-HELEXPO, που αποτελεί διαρκή και μόνιμο συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια.

Κάλεσμα στον κόσμο να βοηθήσει ώστε την αγαπημένη Έκθεση της Θεσσαλονίκης να την επισκεφθούν τα Νέα Παιδιά, σε μια Περίοδο που ο Γραπτός Λόγος λείπει από την καθημερινότητα, απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος τόνισε ότι ο Εκθεσιακός Φορέας πάντα παρών στα Πολιτιστικά Δρώμενα της Πόλης στηρίζει και θα στηρίζει τη ΔΕΒΘ.

Έκθεση μοναδική για τη χώρα, με τεράστια Διεθνή Αναγνώριση και απήχηση χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Απευθυνόμενος μάλιστα στον Πρόεδρο του ΕΙΠ τόνισε χαρακτηριστικά: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είμαστε εδώ για τα πολλά, επόμενα χρόνια, να στηρίζουμε τη ΔΕΒΘ με όλες μας τις δυνάμεις. Άλλωστε, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ έναν κόσμο όπου τα παιδιά μου θα μεγάλωναν χωρίς βιβλία».

Την επιρροή και τη σημασία της Αμερικανικής Λογοτεχνίας, που είναι τιμώμενη στη φετινή ΔΕΒΘ, υπογράμμισε η Αναπληρώτρια Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα Salina Rico, τονίζοντας πως στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ θα Εορτασθούν τα επιτεύγματα των Αμερικανών Συγγραφέων, από τους κλασικούς μέχρι τις πιο Σύγχρονες φωνές. Κάλεσε δε το Κοινό να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά και να ανακαλύψει την Αμερικανική Λογοτεχνία με την αφορμή της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στην Πρόκληση που αντιμετώπισε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμμετέχοντας σε ένα Πολιτιστικό γεγονός αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, τονίζοντας πως στο Αμερικανικό Περίπτερο της ΔΕΒΘ φιλοξενούνται 22 Εκδοτικοί Οίκοι με πάνω από 600 Βιβλία, τα οποία θα Δωρηθούν στο τέλος της Εκθέσεως σε Βιβλιοθήκες της Πόλης.

Ιδιαίτερα ελκυστικό θα είναι τις επόμενες ημέρες το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρα Κυριάκο Ποζρικίδη, καθώς παράλληλα με την ΔΕΒΘ θα «τρέχουν» η Ανθοέκθεση, η Έκθεση Dental, το ComicCon και η Έκθεση Κρητικών Προϊόντων.

Στην κοινή πορεία με το ΕΙΠ, η οποία κράτησε όρθια τη ΔΕΒΘ, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, κάνοντας μια αναδρομή στην 19ετή πορεία της με όλες τις κατά καιρούς δυσκολίες.

Φέτος η ΔΕΒΘ ενηλικιώθηκε, καθώς έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ έχοντας ενισχύσει το Διεθνές και Επαγγελματικό της σκέλος οδεύει προς την κατηγορία των μεγάλων Διεθνών Εκθέσεων, όπως ανέφερε η Συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, κα Νόπη Χατζηγεωργίου. Τόνισε μάλιστα πως φέτος η ΔΕΘΒ έχει το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων από ποτέ με σχεδόν 600 Εκδηλώσεις σε τέσσερα περίπτερα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά και στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός.

📡 Live streaming alert 📚

Σε συγκεκριμένες Εκδηλώσεις της φετινής ΔΕΒΘ θα υπάρχει η δυνατότητα Παρακολούθησης μέσω Διαδικτύου!

Δείτε το Πρόγραμμα των Διαδικτυακών Εκδηλώσεων εδώ: www.thessalonikibookfair.gr/live-streaming

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο