Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με Θέμα: 100 ΧΡΟΝΙΑ του Περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ» (1923-2023) που θα διοργανωθεί στις 11η έως την 15η Οκτωβρίου 2023


See this page in English

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος οργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο επί τη συμπληρώσει εκατό ετών (1923-2023) από της ιδρύσεως και πρώτης κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού της υπό τον τίτλο «ΘΕΟΛΟΓΙΑ». Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν από την 11η έως την 15η Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας». Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ἀνοιχτὴ Πρόσκληση ἐκδήλωσης ἐνδιαφέροντος
γιὰ τὸ Διεθνὲς Θεολογικὸ Συνέδριο
τοῦ ἐπιστημονικοῦ περιοδικοῦ Θεολογία
(Ἀθήνα, 11-15 Ὀκτωβρίου 2023)

ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΡ. 29 – Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο Περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Επίσημη Πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Συνέδριο του Περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ»

Κεντρικό θέμα είναι: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην «άυλη πραγματικότητα» της ύστερης νεωτερικότητας» και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι θεολόγοι από όλο τον ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο.

Επίσημη πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να κηρύξει την έναρξη και να παραστεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο επί τη συμπληρώσει εκατό ετών (1923-2023) από της ιδρύσεως και συνεχούς κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού υπό τον τίτλο «ΘΕΟΛΟΓΙΑ» επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την διάρκεια της επισκέψεως του Παναγιωτάτου στην Αθήνα, κατά το τριήμερο 19 έως 21 Μαΐου 2023.

Ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος και Διευθυντή του Κλάδου Εκδόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΜΥΕΕ) Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο και τον Γενικό Διευθυντή της ΕΜΥΕΕ και Διευθυντή Σύνταξης του Περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ» κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, επισκέφθηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Μαΐου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρουσίασαν το θέμα του Συνεδρίου, καθώς και προσχέδιο του προγράμματος, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν από την 11η έως την 15η Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα.

Κεντρικό θέμα είναι: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην «άυλη πραγματικότητα» της ύστερης νεωτερικότητας» και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι θεολόγοι από όλο τον ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο.

Ανεπτύχθησαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη το σκεπτικό του Συνεδρίου και τα περίπλοκα ζητήματα, ενόψει των οποίων η Ορθόδοξη Θεολογία καλείται να οριοθετήσει κριτικά τις προϋποθέσεις του τεχνικού πνεύματος ως στάσης ζωής και να αναγγείλει μία αυθεντική πρόταση ζωής σε ένα πλανήτη που κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο θεολογικός λόγος της Εκκλησίας καλείται, για μία ακόμη φορά, να περισώσει και να αναδείξει την αξία της ύλης και του σώματος, «ὑπὲρ ὧν» ο Χριστός ετέχθη, «απέθανε» (Ρωμ. 5, 8) και ανέστη, οριοθετώντας την ζωηφόρο αλήθεια της εν Χριστώ ζωής.

Επίσημη πρόσκληση στον Γεώργιο Πατούλη για το Συνέδριο του περιοδικού “ΘΕΟΛΟΓΙΑ”

Επίσημη πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να παραστεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση  εκατό ετών (1923-2023) από την ίδρυση και συνεχή κυκλοφορία του επιστημονικού Περιοδικού “ΘΕΟΛΟΓΙΑ”, επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Μακαριώτατος παρουσίασε το θέμα, καθώς και προσχέδιο του προγράμματος του Συνεδρίου, η έναρξη του οποίου θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών την 11η Οκτωβρίου 2023, ενώ οι εργασίες του θα διεξαχθούν από την 12η έως και την 14η Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το κεντρικό θέμα είναι: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας» και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι θεολόγοι, φιλόσοφοι και ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά τη συνάντηση έγινε ακόμα γνωστό στον Περιφερειάρχη ότι κατά τη διάρκεια των εκατό ετών εκδόθηκαν 364 τεύχη που περιλαμβάνονται στους 93 έως τώρα τόμους του Περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ, τα οποία αποτελούν ένα ανεκτίμητο ιστορικό υλικό για τον ερευνητή, αλλά και για την πορεία της Ορθόδοξης Θεολογίας τα νεώτερα χρόνια. Γι’ αυτό η επέτειος αυτή τιμάται ιδιαιτέρως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ποικίλες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη Μουσική Εκδήλωση με τίτλο: «Για την Οικουμένη», με κύρια μουσικά θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση.

Επιπλέον, ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε ότι κάθε τεύχος του περιοδικού “ΘΕΟΛΟΓΙΑ” από τούδε και στο εξής μεταφράζεται άμεσα στην αγγλική γλώσσα και παρουσιάστηκε το πρώτο μεταφρασμένο τεύχος.

Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη συμπλήρωση εκατό ετών του Περιοδικού και το αρχείο του εθνικό κειμήλιο.

Επισκέψεις: 33


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο