Βιβλιοπαρουσίαση: Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας – Επιλογές και προσδοκίες στον 21ο αιώνα


Το συλλογικό έργο «Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας» από τις εκδόσεις Παπαζήση, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβαν οι αξιότιμοι Ακαδημαϊκοί: Εκάβη Αθανασοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ), Χαράλαμπος Τσαρδανίδης (Καθηγητής Παν. Αιγαίου) και Ευστάθιος Φακιολάς (Επίκουρος Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου), πραγματεύεται τον τρόπο αντίδρασης των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου διεθνούς και εσωτερικού περιβάλλοντος, από την έναρξη της νέας χιλιετίας και μέχρι σήμερα.

Από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και μέχρι σήμερα, με ενδιάμεσο σταθμό, το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010, η Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής, όπως η σχέση με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, όσο και νεότερων, όπως θέματα ενέργειας, μεταναστευτικό- προσφυγικό και συνεργασία με την Κίνα.

Ο παρόν τόμος επιχειρεί, να εξετάσει τις βασικές επιλογές και προσδοκίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στον 21ο αιώνα. Τα επί μέρους κεφάλαια αναδεικνύουν τον χαρακτήρα και τη δυναμική της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, μέσα από μια ευρύτητα προοπτικής και προσφέρουν μια κριτική θεώρηση παραδοσιακών και εναλλακτικών θεάσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, διπλωματίας και στρατηγικής.

Διαβάζοντας το, ο μελετητής δύναται να αντιληφθεί πολλές πτυχές εξωτερικής διπλωματίας στις πραγματικές της διαστάσεις τους και να ενισχύσει τις γνώσεις του στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ξεφυλλίζοντας τα περιεχόμενα, αντιλαμβάνεσαι αμέσως τη σημαντικότητα κάθε κεφαλαίου και τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει από τους συγγραφείς.

Στάθηκα περισσότερο σε ένα κεφάλαιο που μου θύμισε τα δικά μου βήματα στην σπουδή της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας: «Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας: Η περίπτωση της Ελλάδας». Ο Javier Solana ως Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, το 2003 που η χώρα μας είχε την Προεδρία της ΕΕ, παρουσίασε ένα πρωτοποριακό κείμενο, με τίτλο «η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας» (ΕΣΑ), το οποίο έθεσε τα θεμέλια για μια σειρά σημαντικών εξελίξεων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας των Κρατών Μελών της Ε.Ε.

Η παρούσα ανάλυση εξετάζει τις αλλαγές που επέφερε η εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, στην Ελλάδα. Για τις ανάγκες της ανάλυσης, χρησιμοποιείται το θεωρητικό πλαίσιο του νεολειτουργισμού, με έμφαση στη θεωρητική αποτύπωση του Haas (Haas, 1998). Ο νεολειτουργισµός (neofunctionalism) είναι µία ποκιλία του λειτουργισµού (functionalism), λιγότερο ευρεία ως προσέγγιση, που αναπτύχθηκε στις Η.Π.Α, στην προσπάθεια να εξηγηθεί η πορεία της Δυτικής Ευρώπης προς την ολοκλήρωση.

Ο συγγραφέας του κεφαλαίου, γνωστός από παλιά. Ο Δρ. Πέτρος Βιολάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στην Ακαδημία Rabdan, Ερευνητής – Συνεργάτης στο Κέντρο Αριστείας του Jean Monnet του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ερευνητής – Συνεργάτης του Εργαστηρίου Πληροφοριών & Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο και του Εργαστηρίου Στρατηγικών Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Υπήρξαμε συμφοιτητές στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Ιντιανάπολις (ΗΠΑ). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PhD) στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ (Ηνωμένο Βασίλειο), μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) με κατεύθυνση Μάρκετινγκ και προπτυχιακού (BSc) στην Πληροφορική από το πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο τόμος «Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας – Επιλογές και προσδοκίες στον 21ο αιώνα», αν και απευθύνεται σε φοιτητικό κοινό, είναι ένα πόνημα που πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι ασχολούνται ή τους ενδιαφέρουν θέματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας.

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο