Αφιέρωμα του Νυχτερινού Ραδιοφώνου της Πειραϊκής Εκκλησίας στην Δεσποτική Εορτή της Υπαπαντή του Κυρίου την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, από τις 22:30


Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη Δεσποτική αλλά ταυτόχρονα και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας στο Ναό του Σολομώντος. Δεσποτική, διότι το τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Ιησούς μας Χριστός, ο οποίος ως τεσσαρακονθήμερο βρέφος φανερώνει την άκρα του ταπείνωση και πλήρη υποταγή στο θέλημα του Θεού, για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Θεομητορική δε, διότι η Θεοτόκος Μαρία προσφέρει το βρέφος Χριστό στον πρεσβύτη Συμεών. Μια εορτή με μεγάλη προϊστορία, η οποία έχει ως θεμέλιό της τα χρόνια του Μωϋσή και του Φαραώ της Αιγύπτου. Υπαπαντή σημαίνει υποδοχή, προϋπάντηση. Υποδοχή του Ιησού στο Ναό από τα χέρια του πρεσβύτου Συμεών.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς διασώζει τη διπλή προφητεία που εκφώνησε ο Θεοδόχος Συμεών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Η πρώτη προφητεία ήταν «ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον» [11] και η δεύτερη προφητεία «και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία» [12]. Η πρώτη προφητεία εννοούσε τον τρόπο και την αντιμετώπιση του Κυρίου από τους Ιουδαίους και η δεύτερη προφητεία εννοούσε τη Σταυρική Θυσία του Υιού και Λόγου του Θεού και τον πόνο που θα προκαλούσε στην Υπεραγία Θεοτόκο: «Παρθένε πανάμωμε, Μήτηρ Χριστού Θεού, ρομφαία διήλθέ σου, την παναγίαν ψυχήν, ηνίκα σταυρούμενον, έβλεψας εκουσίως, τον Υιόν και Θεόν σου» [13], για αυτό και η εορτή παίρνει και θεομητορικό χαρακτήρα. Ο Ιησούς κείται εις πτώσιν πολλών, δηλαδή για όσους δεν πιστεύουν στο όνομά του, όσους τον αρνούνται, και εις ανάσταση πολλών, για όσους πιστεύουν στο όνομά Του. Ο ιερός Θεοφύλακτος αναφέρει ότι αυτή η προφητεία μπορεί να εννοηθεί ότι πρόκειται ο Χριστός να πάθει και να πέσει στον θάνατο, αλλά και να αναστηθούν πολλοί με τη δική του πτώση και το δικό του θάνατο.

Ακούστε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, από τις 22:30 το αφιέρωμα του νυχτερινού μας ραδιοφώνου στην μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας.

Μείνετε συντονισμένοι στο ραδιόφωνο που μιλάει στην ψυχή μας!

Για να ακούσετε διαδικτυακά Live θα επισκεφθείτε πατώντας το παρακάτω λινκ ώστε να σας ανοίξει νέο παράθυρο και θα σας παραπέμψει στο ιστολόγιο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας όπου επάνω δεξιά θα πατήσετε το Play ώστε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο