Αφιέρωμα για τον Μακαριστό Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό (Αρχεία και VIDEO)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Η Έκδοση ενός Τιμητικού Τόμου είναι ευρέως διαδεδομένη στον Ακαδημαϊκό Χώρο. 

Αφορά στην τιμή ενός προσώπου με Ακαδημαϊκή προσφορά, ενώ η πρακτική επεκτάθηκε και στον χώρο της Εκκλησίας και της τέχνης.

Στον τιμητικό Τόμο υπάρχουν κείμενα για τον τιμώμενο, αλλά το κύριο σώμα αποτελείται από Άρθρα – συμβολές για διάφορα Επιστημονικά θέματα, κυρίως του γνωστικού αντικειμένου του τιμωμένου. 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έκανε τη διαφορά με την Έκδοση ενός Τιμητικού Τόμου αφιερωμένου στο Έργο και την προσωπικότητα του Αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, με τίτλο:

“ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ – ΠΟΙΜΗΝ, ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ”. 

Πρόκειται για μία Έκδοση του “St Andrew’s Orthodox Press”, που ολοκληρώθηκε με την καθοδήγηση και επιμέλεια του Νυν Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Ο Τόμος των 530 σελίδων περιέχει αξιόλογα Κείμενα, γραμμένα στα Ελληνικά και Αγγλικά, από Λόγιους και καταξιωμένους Ιεράρχες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Κληρικούς και Λαϊκούς, οι οποίοι γνώρισαν τον Μακαριστό Ιεράρχη και σχετίστηκαν μαζί του. Συμπεριλαμβάνει ακόμη έναν ικανό αριθμό Φωτογραφιών ιστορικής σημασίας από στιγμές Σταθμούς στην πορεία του Αοιδίμου Αρχιεπισκόπου, ενώ ξεκινά με μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και με Πρόλογο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. 

Ο Τόμος αυτός, όμως, ξεχωρίζει διότι είναι εξ ολοκλήρου – πλην δύο κειμένων – αφιερωμένος στο τιμώμενο πρόσωπο, ήτοι τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό Χαρκιανάκη. 

Η προσωπικότητά του φωτίζεται δεόντως από τις μαρτυρίες που αποτελούν το πρώτο μέρος του Τόμου.

Από τις Μελέτες για την ποίησή του, που συνθέτουν το δεύτερο μέρος και από τα Θεολογικά και άλλα μελετήματα που απαρτίζουν το τρίτο μέρος. Τα αφορώντα στην ποίηση του συνδέονται, από τους συγγραφείς των σχετικών κειμένων, με την υπόστασή του και την όλη βιοτή του. Γι’ αυτό και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης σημειώνει πως «ο τίτλος του παρόντος Τόμου περιέχει τα τρία στοιχεία της ταυτότητος του Μακαριστού Ιεράρχου, τα οποία συνυπήρχον Αρμονικώς εις το είναι και την προσωπικότητά του». 

Πρόκειται, λοιπόν, για έναν συλλογικό Τόμο – συμβολή στη ζωή και το έργο του Μακαριστού, μεγάλου εκείνου ιεράρχου της Αυστραλίας, που βαδίζει πλάι πλάι με την ζωή της Ομογένειας τα τελευταία 43 χρόνια, όσα ήταν τα Έτη της Διακονίας του. Είναι, μάλιστα, ο πρώτος Τόμος που εκδόθηκε για έναν Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ο οποίος ήταν και ο μακροβιότερος. 

Περιμένουμε από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, να μας δώσει κάποια στιγμή και ένα ιστορικό Έργο για την Αρχιεπισκοπή, η οποία αποτελεί μια μεγάλη Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου με ιστορία άνω των 120 χρόνων. Είχε προαναγγείλει ο Σεβασμιώτατος τον Ιανουάριο του 2020 την συγγραφή Τόμου για την ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Έχει, επίσης, αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες για την ιστορία της Ομογένειας στην πέμπτη Ήπειρο, με αφορμή και την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 

Μας ενδιαφέρει όμως και μια συστηματική Εκκλησιαστική Ιστορία της Αρχιεπισκοπής, την οποία Διηκόνησαν σπουδαίοι Εκκλησιαστικοί Άνδρες, όπως ο Αοίδιμος κ. Ιεζεκιήλ Τσουκαλάς, που εργάστηκε σε επίπεδο υποδομών σε δύσκολες Εποχές. 

Ελπίζω πως θα έχουμε ένα τέτοιο πόνημα, εν όψει και της Επετείου των 100 χρόνων, το 2024, από την ίδρυση της Μητροπόλεως Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, το 1924, από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Ντοκιμαντέρ (Βίντεο) και Τιμητικός Τόμος για τον Μακαριστό Ιεράρχου

Σε μια σεμνή Πνευματική Εκδήλωση Μνήμης και ευγνωμοσύνης Προς Τιμήν του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού έγινε στο Σύδνεϋ η και την προβολή, για πρώτη φορά, του Ντοκιμαντέρ: “Οπάλιο πολύχρωμο: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Στυλιανός Χαρκιανάκης (1935-2019)”.

Η μορφή ενός σπουδαίου Πρωθιεράρχου, μιας πολυσχιδούς και πολυχαρισματικής προσωπικότητας, που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ζωντάνεψε στη μνήμη όσων παραβρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, στο Σύδνεϋ,  την οποία είχε αγαπήσει ιδιαίτερα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος.    

Στην  ίδια Εκδήλωση έγινε και η Παρουσίαση του Τιμητικού Τόμου, που φέρει τον τίτλο “Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός – Ποιμήν, Θεολόγος, Ποιητής”. 

Στις 600 περίπου σελίδες του Τιμητικού Τόμου, που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, δια του Εκδοτικού Οίκου “St Andrew’s Orthodox Press”, και στα 70 λεπτά της Τηλεοπτικής Βιογραφίας και περιγραφής της προσφοράς του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, έργο παραγωγής του Οργανισμού “Βασιλειάδα”, αποτυπώνονται με τη μέγιστη εφικτή πληρότητα το πνευματικό μεγαλείο του Αοίδιμου Ιεράρχου και η σπουδαία παρακαταθήκη, την οποία άφησε.

Κατά τη διάρκεια της Εκδηλώσεως, για την Έκδοση του Τιμητικού Τόμου και την Παραγωγή του Ντοκιμαντέρ μίλησαν ο Δρ. Φίλιππος Καρυατλής, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου και Αναπληρωτής Καθηγητής Συστηματικής Θεολογίας, ο Δρ Μάριος Μπάγκος, Λέκτορας Πατερικής και Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Με τις Εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν έμπρακτη έκφραση της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας, ασφαλώς δεν επιχειρούμε συμβατικά να τιμήσουμε τον Αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο. Ενσυνείδητα φέρουμε ενώπιόν μας έναν Μεγάλο Πρωθιεράρχη, ο οποίος για σαράντα τέσσερα χρόνια ανάλωσε τον εαυτό του στο Ιερό Θυσιαστήριο και στο εμπιστευθέν από τον Θεό και την Μητέρα μας Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ποίμνιό του, στην Πέμπτη Ήπειρο. Τιμούμε έναν διακριτικό Ποιμένα, που οδήγησε με σύνεση και σοφία ψυχές στον Χριστό. Μνημονεύουμε έναν κραταιό Θεολόγο, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα Θεολογικά Γράμματα και στον Διαχριστιανικό Διάλογο. Αναγνωρίζουμε έναν ευαίσθητο ποιητή, που κατέδειξε ότι η ανοχή, η συγκατάβαση, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο αποτελούν πλήρωμα της σταυροειδούς αγάπης που διακηρύσσει η Ορθόδοξη Παράδοση”.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος απένειμε το Παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων στον κ. Σπυρίδωνα Μυγιάκη, Ανιψιό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Στυλιανού. Ανατρέχοντας στους στίχους από το ποίημα “Η πρώτη προϋπόθεση” του Αοίδιμου Προκατόχου του, ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε τη συμπεριφορά, το Ήθος και την εν γένει παρουσία του κ. Μυγιάκη στην Αυστραλία, με την οποία, όπως διέκρινε, τιμά με τον καλύτερο τρόπο τη Μνήμη του Θείου του. “«Δέν θέλουν τόλμη ἡ ἀλήθεια καί ἡ ἀρετή, πάνω ἀπό ὅλα θέλουν ἀνιδιοτέλεια, τήν πιό σεμνή μορφή ἐλευθερίας», μας λέει ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός και ο κ. Μυγιάκης αποδεικνύει καθημερινά με τη ζωή του, την τόλμη της αλήθειας, την αρετή του και την ανιδιοτέλειά του, χαρίσματα που αποτελούν την πιο σεμνή μορφή Ελευθερίας”, σημείωσε εισαγωγικά.

Ακολούθως, Ανακοίνωσε μια αξιέπαινη κίνηση του Ανιψιού του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Στυλιανού, που ήταν να καταθέσει στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου το χρηματικό ποσό που κληρονόμησε από τη Διαθήκη του Θείου του. Για την πράξη αυτή, και συνολικά για το Ήθος και το Φρόνημά του, εξέφρασε προς τον κ. Μυγιάκη την ευγνωμοσύνη της Τοπικής Εκκλησίας, επισημαίνοντας: “Όλος ο λαός του Σύδνεϋ που γνωρίζει τον κ. Μυγιάκη, μιλά για έναν άνθρωπο διακριτικό, υπερήφανο, αξιοπρεπή, ο οποίος ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη ή την εξουσία του θείου του, ποτέ δεν παρενέβη στις υποθέσεις της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής, ποτέ δεν καπηλεύτηκε πρόσωπα και πράγματα εν ονόματι του Αρχιεπισκοπικού αξιώματος, αλλά αντιθέτως ό,τι έκανε και ό,τι κάνει, ό,τι έλεγε και ό,τι λέει, εκφράζουν αυτό που τόσα χρόνια Δίδασκε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κ. Στυλιανός, «τήν ἀλήθεια, τήν ἀρετή καί τήν ἀνιδιοτέλεια»”.

Το Ντοκιμαντέρ : “Οπάλιο πολύχρωμο: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης (1935-2019)”, Αναρτήθηκε στη Διαδικτυακή πλατφόρμα του YouTube. 

Ο ΜακαριστόςΑρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός (Χαρκιανάκις), ο οποίος Εποίμανε την Αυστραλία για 43 έτη, Εκοιμήθη στις 25 Μαρτίου 2019. Είχε Γεννηθεί στο Ρέθυμνο της Κρήτης στις 29 Δεκεμβρίου 1935. 

Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από όπου Αποφοίτησε το 1958. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1957 και Ιερέας το 1958. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στη συστηματική Θεολογία και τη Φιλοσοφία της Θρησκείας στη Βόννη της Γερμανίας, από το 1958 έως το 1966. Στους Διδασκάλους του συμπεριλαμβανόταν ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄. Έγραψε τη Διατριβή του με Θέμα: 

Πως η Ορθόδοξη Εκκλησία κατείχε το αλάθητο όταν ενεργούσε από κοινού με Συνοδικότητα (π.χ. Οικουμενικές Σύνοδοι). 

Το 1965, ενώ ολοκλήρωνε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές, Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1966 ορίστηκε Ηγούμενος στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ιδρυτικό Μέλος, στη συνέχεια Αντιπρόεδρος και εν τέλει Πρόεδρος, του Πατριαρχικού Ινστιτούτου Πατερικών Μελετών στη Μονή. Από το 1969 έως το 1975, Δίδαξε Συστηματική Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1970 Εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Μιλητουπόλεως (ενώ παρέμενε στην Ιερά Μονή Βλατάδων) ως Έξαρχος Υπεύθυνος για θέματα που απασχολούσαν τη Βόρεια Ελλάδα και το Άγιον Όρος.

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Το 1975, ο Στυλιανός Χαρκιανάκης Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Έξαρχος Ωκεανίας. Κατέχοντας αυτή τη θέση, συμμετείχε σε αρκετούς Διαλόγους μεταξύ της Ορθοδοξίας και άλλων Χριστιανικών ομάδων. Η πλέον περίοπτη θέση που κατείχε ήταν αυτή του Συνπροέδρου (Εκλεγμένου από ΟΛΕΣ τις Ορθόδοξες Εκκλησίες) του Θεολογικού Διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και ως Αντιπρόεδρος με τις Αγγλικανικές Εκκλησίες.

Δίδαξε Θεολογία και Πνευματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ από το 1975 έως το 2019. Το 1986 Αναγορεύθηκε ο πρώτος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέου.

Επίσης, κατείχε τη θέση του Καθηγητή στη Συστηματική Θεολογία.

Διακρίσεις

Το 1973 του Απονεμήθηκε το Διεθνές βραβείο Χέρντερ. Επίσης του Απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης από την Ακαδημία Αθηνών το 1980, ως ένας αξιοσημείωτος Ποιητής με εκτενή Βιβλιογραφία. Το 1985 Αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν στη Πολωνία. Ακόμη, ένα από τα Ποιήματα του, το «Μετά Εφιάλτου», μελοποιήθηκε από τον Κώστα Τσικαδέρη. Το 2014 Αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαιδεύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Στυλιανός Χαρκιανάκης (Ρέθυμνο29 Δεκεμβρίου 1935 – Σίδνεϊ25 Μαρτίου 2019) ήταν Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας από το 1975 ως το 2019.

Κατείχε επίσης την θέση του Ιδρυτικού και μονίμου Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Αυστραλία και του Κοσμήτορα της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Αγίου Ανδρέου.

Ήταν Θεολόγος, ειδικευμένος στην Εκκλησιολογία και Βραβευμένος Ποιητής.

Σε Έντυπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης <<Απόστολος Τίτος>> αναφέρει:

Το Link του Αφιερωτικού Έντυπου Περιοδικού (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης) https://issuu.com/tzatzanis/docs/apostolos_titos_teux_39_low_425710337d0d81


ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
π. Αλεξίου Σ. Καπανδρίτη
Θέμα:
Η ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία ως Μητρόπολις (1924-1959)
& Ιερά Αρχιεπισκοπή (1959-Σήμερα).

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
«Ελλάδα Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός»

Visits: 10


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο