Αυστηρές ποινές και προστασία της ανομίας – Σκέψεις για τον νέο ποινικό κώδικα


Ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, με την εισαγωγή πιο αυστηρών διατάξεων στην ποινική νομοθεσία του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Αλλαγές που κατά την άποψη του γράφοντος κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον σε σχέση με τις τροποποιήσεις που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019, ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο νέο ποινικό κώδικα υπερψήφισαν επί της αρχής οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος πρόεδρος στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜΕ.ΡΑ 25),εκτός από το Κίνημα Αλλαγής που ψήφισε παρών.
Οι αλλαγές που αφορούν τα 174 άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με νομικές προσθήκες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
– Η πρώτη παρέμβαση αφορά το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Αξιόποινη πράξη θα είναι από εδώ και στο εξής η παραβίαση απόφασης πολιτικού δικαστηρίου, που απαγορεύει την προσέγγιση και επικοινωνία μεταξύ προσώπων που αφορά περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, με ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια, ενώ έως τώρα προβλέπονταν ασφαλιστικά μέτρα (ο θύτης να πλησιάσει το θύμα στα 150 μέτρα), με το αξιόποινο να έχει εξαλειφθεί και η οποιαδήποτε παράβαση από τον δράστη να μην έχει αξιόποινο χαρακτήρα.
– Η δεύτερη αλλαγή αφορά την αυστηροποίηση σε περίπτωση κατοχής βομβών μολότοφ, συμβολική και εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Με την νέα διάταξη χαρακτηρίζεται ως κακούργημα σε περίπτωση που ο δράστης κατέχει μολότοφ σε διαδηλώσεις ή δημόσιες συναθροίσεις, ανεξάρτητα από την διατάραξη της κοινής ειρήνης όπως προέβλεπε ο προηγούμενος ποινικός κώδικας, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019, με την διάταξη να επιβάλλει κάθειρξη έως 10 έτη σε όποιον κατέχει μολότοφ σε δημόσιες συναθροίσεις, πορείες κτλ.
– Η τρίτη αλλαγή αφορά την συμβολαιογραφική πράξη λύσης γάμου συναινετικού διαζυγίου και επιμέλειας παιδιού, που θεσπίζει ποινή φυλάκισης 3 ετών ή χρηματική ποινή, καθιστώντας ίσης αξίας την παραβίαση της δικαστικής απόφασης με την συμβολαιογραφική πράξη.
Οι υπόλοιπες αλλαγές στον ποινικό κώδικα προβλέπουν ότι για βαριά εγκλήματα όπως βιασμός, θανατηφόρα ληστεία, η ποινή πλέον θα είναι ισόβια κάθειρξη, χωρίς να υφίσταται πλέον στους δράστες η δυνατότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης ,όπως ίσχυε μέχρι σήμερα .
Παράλληλα προβλέπεται η αυστηροποιήση ποινών για εγκλήματα κατά ανηλίκων, αποπλάνηση ανηλίκων, αιμομιξία. Η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη αντί φυλάκισης όπως επίσης προβλέπεται ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση βιασμού ανηλίκου.
Πολύ σημαντικές αλλαγές στο νέο ποινικό κώδικα θεσπίζονται όσον αφορά τις υπό όρους απολύσεις σύντομων αποφυλακίσεων καταδικασμένων για σοβαρά ποινικά αδικήματα ,με υπολογισμό του κατώτατου ορίου έκτισης στα 4/5 αντί για τα 3/5, με τα κατώτατα όρια ποινής να φτάνουν στα 3/5 της ποινής από τα 2/5 που ισχύουν σήμερα.
Επίσης για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής από τα 16 στα 18 έτη, ενώ για τα μείζονος απαξίας αδικήματα δεν θα υφίσταται πλέον η κατ’ οίκον έκτιση ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (το γνωστό βραχιολάκι). Ταυτόχρονα τίθενται στην κρίση του φυσικού δικαστή ενδεικτικά κριτήρια, τα οποία οφείλει να λάβει υπόψη, ώστε αιτιολογημένα να αποφασίσει για τον σωφρονισμό ή μη του κρατούμενου και κατ’ επέκταση για την απόλυση αυτού υπό τον όρο της ανάκλησης.
Με βάση όλα τα παραπάνω και με βάση το νέο νομικό τοπίο που διαμορφώνεται και με κοινωνικές προεκτάσεις με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, ας ελπίσουμε οι ποινές που προβλέπονται να εφαρμοστούν στο ακέραιο, έτσι ώστε να γίνει η αρχή για την πάταξη της διαρκούς ανομίας και παραβατικότητας στην Ελλάδα, και έστω στο ελάχιστο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας και ειδικότερα στην Δικαιοσύνη.

 

 

 

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο