Αποκλιμακώνεται η ένταση από πλευράς Τουρκίας


Μετά από πολύ καιρό η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Άμυνάς της, Χουλουσί Ακάρ, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και δεν προκάλεσε.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής του τουρκικού στρατού, ο κ. Ακάρ δήλωσε πως η χώρα του θέλει να επιλύσει όλα τα προβλήματα που έχει στην ανατολική Μεσόγειο ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δίκαιου. Ωστόσο, ούτε αυτή τη φορά παραδέχθηκε ότι με τις κινήσεις της η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της Ελλάδας…

«Να λύσουμε όλα τα προβλήματα, χρησιμοποιώντας ειρηνικές μεθόδους. Σε καμία περίπτωση δεν προκαλούμε και δεν παραβιάζουμε τα δικαιώματα άλλων», είπε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε: «Ό,τι λέει το Διεθνές Δίκαιο. Ας λύσουμε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, με βάση την αμοιβαία καλή θέληση, με σεβασμό και αγάπη».

Ακολούθως, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Αθήνα και προανήγγειλε σειρά επαφών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Φυσικά τόνισε πως θα συνεχίσει να προστατεύει τα Δικαιώματα της Τουρκίας και των 83 εκατομμυρίων Τούρκων Πολιτών.

Μήνυμα Δένδια: Οι αναθεωρητισμοί και τα περί “γκρίζων ζωνών” δυνητικά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία».

Από την πλευρά του, σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο, στέλνοντας ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία:

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια».

Όσον αφορά το ζήτημα των ερευνών κοντά στα Ελληνικά Νησιά, ο Επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας επεσήμανε τα εξής:

«Είναι σαφές ότι το Δικαίωμά μας, που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα, ισχύει αυτομάτως (ipso facto) και εξαρχής (ab initio) χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό.

Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα Νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς Τούρκους Αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς:

Το Άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα Νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα Ηπειρωτικά Εδάφη.

Η Τουρκία ας προσέξει καλύτερα τη Συνθήκη της Λωζάνης και να την αντιμετωπίσει με σεβασμό και χωρίς αναθεωρητισμό. Οι αναθεωρητισμοί και τα περί “Γκρίζων Ζωνών” θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ».

Υπενθυμίζεται ότι η κλιμάκωση της έντασης στα Ελληνοτουρκικά επήλθε μετά την Απόφαση της Κρατικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει Άδειες για Έναρξη Ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι Ναυτικών μιλίων από τις Ελληνικές Ακτές:

Βορειανατολικά και Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά και Νοτιοανατολικά της Καρπάθου και Ανατολικά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ως γνωστόν, η Τουρκία δεν Αναγνωρίζει το Δικαίωμα των Νησιών σε υφαλοκρηπίδα.

Συνεπώς θεωρεί ότι τα Ελληνικά Νησιά δεν έχουν Δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο