Αντιδράσεις και από την Εκκλησία για την Αγιά Σοφιά


Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή του καθεστώτος της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί. 

Σειρά αυτή τη φορά πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος με δήλωση του στην Washighton Post, εξέφρασε τη θλίψη του για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. «Τι μπορώ να πω ως ένας χριστιανός ιερωμένος και Έλληνας Πατριάρχης στην Πόλη; Αντί μια κληρονομιά 1500 χρόνων να μας ενώνει, μας χωρίζει. Είμαι στεναχωρημένος και συγκλονισμένος» υπογράμμισε.

Σε ερώτημα πόσο θα αντέξουν ακόμη οι άδειες εκκλησίες στην Πόλη, ο Παναγιώτατος, ανέφερε «επιβιώσαμε για 17 αιώνες και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ για πάντα, είναι θέλημα Θεού».

Στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας θα κληθεί να αποφασίσει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί.

Για την Αγία Σοφία εξέδωσε ανακοίνωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος όπου, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας πρέπει να παραμείνει Εκκλησία, όπως δηλαδή δημιουργήθηκε εξ αρχής, καθαγιάσθηκε και λειτούργησε για περισσότερα από 900 χρόνια. Αυτή λοιπόν η επιχειρούμενη βδελυρή προσπάθεια να αλλάξει η Αγία Σοφία αποτελεί ξεκάθαρη και οφθαλμοφανή προσπάθεια θρησκευτικού διωγμού και πολιτιστικής γενοκτονίας, εναντίον μιάς Κοινότητος που διώκεται και ταλαιπωρείται από τους Τούρκους για αιώνες τώρα».

Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε τοποθετηθεί για τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση της αρχικά ανέφερε πως «πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία. Καμία μοντέρνα η μεταμοντέρνα αντίληψη «πολυπολιτισμικότητας» δεν δημιούργησε το μνημείο, διά του οποίου εκφράζεται με ανεπανάληπτο τρόπο η χριστιανική αντίληψη περί του υπερτάτου Καλού και Κάλλους. Τυχόν μετατροπή θα επιφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση των ανά την Οικουμένη Χριστιανών», σημειώνει, και προσθέτει πως το γεγονός αυτό ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει να βλάψει ποικιλοτρόπως την ίδια την Τουρκία. Τέλος, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το το μνημείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι απολύτως απαραίτητο να επικρατήσει εκ μέρους της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας σύνεση και σεβασμός προς τον χαρακτήρα του μνημείου, ώστε να λάβει την ορθή απόφαση της διατηρήσεως του status quo της Αγίας Σοφίας, ως μουσειακού χώρου».

«Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον όλων μας»

Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, πήρε σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Σε ερώτημα πόσο αποτελεσματικός εκπρόσωπος των εθνικών θεμάτων μας στην Ουάσιγκτον, μπορεί να είναι η Αρχιεπισκοπή, με δεδομένο ότι πρέπει να τηρεί ισορροπίες με την Άγκυρα λόγω του Πατριαρχείου, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι «οι ισορροπίες που πρέπει να τηρεί το Πατριαρχείο και κατ᾽ επέκταση η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την Άγκυρα δεν έχουν το κριτήριο της αυτοπροστασίας. Το Πατριαρχείο ποτέ δεν κινήθηκε με βάση τα δικά του συμφέροντα ως θεσμού αλλά πάντοτε με κριτήριο την αυτοθυσία και όχι την αυτοπροστασία. Σε όλες τις κινήσεις του το Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή κινούνται στην κατεύθυνση της ειρήνευσης. Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας είπε ότι «οι οξύνσεις, οι συγκρούσεις, η επιθετικότητα, ο πόλεμος δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε εμείς οι Έλληνες αλλά το αποφεύγουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικοί σε ζητήματα τα οποία αποτελούν κόκκινη γραμμή για τον ελληνισμό. Το ότι είμαστε φιλειρηνικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε δειλοί ή λιγότερο γενναίοι αν χρειαστεί».

Συνεχίζοντας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση με την Τουρκία, καθώς όπως είπε δεν βοηθάει στην διαφύλαξη της ειρήνης. «Αυτή η προκλητικότητα δημιουργεί ένα κλίμα, μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης και η πιθανότητα επιθετικής ή εχθρικής, βίαιης ενέργειας. Είμαστε πάντοτε υπέρ του κατευνασμού των πνευμάτων για να μην δώσουμε χώρο σε οποιαδήποτε εκτροπή εκούσια η ακούσια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέση στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας η οποία θέλει να μετατρέψει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας έτσι ώστε να λειτουργήσει ως τζαμί έλαβε με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αρχικά αναφέρεται πως «πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία. Καμία μοντέρνα η μεταμοντέρνα αντίληψη «πολυπολιτισμικότητας» δεν δημιούργησε το μνημείο, διά του οποίου εκφράζεται με ανεπανάληπτο τρόπο η χριστιανική αντίληψη περί του υπερτάτου Καλού και Κάλλους».

«Τυχόν μετατροπή θα επιφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση των ανά την Οικουμένη Χριστιανών», σημειώνει, και προσθέτει πως το γεγονός αυτό ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει να βλάψει ποικιλοτρόπως την ίδια την Τουρκία.

Τέλος, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το το μνημείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι απολύτως απαραίτητο να επικρατήσει εκ μέρους της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας σύνεση και σεβασμός προς τον χαρακτήρα του μνημείου, ώστε να λάβει την ορθή απόφαση της διατηρήσεως του status quo της Αγίας Σοφίας, ως μουσειακού χώρου».

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο