ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για συμμετοχή στο Πέμπτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας


Παρασκευή 27 – Σάββατο 28 – Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Η Αγιορειτική Εστία βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι ξεκίνησε η προετοιμασία της διοργάνωσης του Πέμπτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της. Όπως είναι γνωστό, ο εν λόγω θεσμός ξεκίνησε το 2016 και έκτοτε διοργανώνεται σε ετήσια βάση, έχοντας καθιερωθεί ως μία κορυφαία διεθνής συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την Αθωνική έρευνα.
Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, ο οποίος θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον μοναχισμό του Αγίου Όρους και θα διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών. Με τα Επιστημονικά Εργαστήρια δίνεται η δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, μέσω ατομικών ή συλλογικών ανακοινώσεων, να δημοσιοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα ερευνών, ή να γνωστοποιήσει πρώιμα ή εν εξελίξει αποτελέσματα εργασιών ή επιστημονικών προγραμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους.
Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων θα αφορά άμεσα το Άγιον Όρος (π.χ. ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).

Το Πέμπτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν 20 εισηγήσεις, διάρκειας 20 λεπτών ενώ αμέσως μετά την παρουσίαση εκάστης, θα ακολουθεί 10λεπτη συζήτηση επ’ αυτής.
Οι υποψήφιοι ομιλητές πρέπει να κατεβάσουν και να συμπληρώσουν το Δελτίο Συμμετοχής, το οποίο οπωσδήποτε θα συνοδεύεται από περίληψη του θέματός τους (300-600 λέξεις).

Κατά την επιλογή των εισηγήσεων, από την Επιστημονική Επιτροπή, δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν δηλώσεις συμμετοχής που δεν συνοδεύονται από περίληψη. 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Δελτίων Συμμετοχής, έχει οριστεί η 31η Ιουλίου 2020.

Κατά την επιλογή των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο τελικό πρόγραμμα θα συνεκτιμηθούν, μεταξύ άλλων, η θεματική αντιπροσωπευτικότητα, το εύρος του προτεινόμενου θέματος, η επεξεργασία και παρουσίαση πρωτότυπου υλικού καθώς και η παρουσίαση νέων ερευνητικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερα θα ληφθούν υπόψιν ατομικές ή συλλογικές προτάσεις νέων επιστημόνων.

Για τη οργάνωση και διεξαγωγή των εργασιών του Πέμπτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορειτικής Εστίας, με σχετική απόφασή του, συγκρότησε την Επιστημονική – Οργανωτική Επιτροπή του Εργαστηρίου η σύνθεση της οποίας έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Γέρων π. Συμεών Διονυσιάτης, Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητος

Μέλη: Ιερομόναχος π. Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός
Ιερομόναχος π. Θεόφιλος Παντοκρατορινός
Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.
Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας & τέχνης / Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Στέφανος Διαμαντής, Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος, Τακτικός Ερευνητής, Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας 
Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτων
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής


Έντυπο δήλωσης συμμετοχής και Όροι και προϋποθέσεις

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο