ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – 1ο ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ «ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΑ ΙΕΡΑ: ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0»


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων αναγγέλλουμε τη διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεροψαλτικής Κοινότητας με τίτλο «Μετέωρα τα Ιερά – ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0», που θα διεξαχθεί στο Δήμο Μετεώρων (Καλαμπάκα), κατά το τετραήμερο, Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021. Το Συνέδριο επιχορηγήθηκε και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνδιοργανώνεται με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Μετεώρων και Ιερές Μοναστικές Κοινότητες των Μετεώρων.
Η διοργάνωση Συνεδρίων της Ιεροψαλτικής Κοινότητας αποτέλεσε διαχρονική, καταστατική επιδίωξη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, η οποία κατέστη πλέον αναγκαιότητα, υπαγορευόμενη από την υποχρέωση παρακολούθησης και διαχείρισής της «Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης» (Β.Μ.-Ψ.Τ.) ως Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Α.Π.Κ.) εγγεγραμμένου, στα Ευρετήρια Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (εγγραφή 2014 και της Κύπρου (εγγραφή 2018) καθώς στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO (εγγραφή 2020) και της προκύπτουσας διαρκούς ανάγκης ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της Διεθνούς Σύμβασης Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO (2003).
Η Ιεροψαλτική Κοινότητα αποτελεί μία εκ των παλαιοτέρων συντεχνιών του Γένους και της Πατρίδας, αριθμούσα πλέον των 10.000 Ιεροψαλτών και προσφέρει τις υπηρεσίες της στον Ελληνισμό, ηδύνοντας και επενδύοντας μουσικά τις ιερές ακολουθίες της εκκλησίας και διαφυλάσσοντας -διαχρονικά- τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Επί μία χιλιετία -και πλέον- προ της συστάσεως του Ελληνικού Κράτους και μέχρι και σήμερα, στους ναούς πόλεων και χωριών της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ιερών Μονών και των Κοιμητηρίων, οι ψάλτες καλύπτουν αποκλειστικά «πάγιες και διαρκείς» ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τους Ιερούς Κανόνες, τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (άρθρα 4, περιπτ. ε, και 36 παραγρ. 6 του νόμου 590/1977) και τον Κανονισμό Εκκλησίας της Ελλάδος 176/2006 «Περί των Ιεροψαλτών και της καταστάσεως αυτών (ΦΕΚ Α’ 268/19.12.2006). Ο Ιεροψάλτης, διαχρονικά, λογίζεται δημόσιος λειτουργός και κατώτερος Κληρικός της Εκκλησίας, ασκεί, σύμφωνα με τους αρχαίους Κανόνες της Ιερό Λειτούργημα, ως άμεσος και βασικός συνεργάτης του Ιερέως, εκπρόσωπος του πληρώματος της Εκκλησίας, λειτουργικά και τελετουργικά. Παραλλήλως είναι καλλιτέχνης, με σπουδές όλων των βαθμίδων, διδάσκαλος, ερευνητής, πολιτιστικός διαχειριστής και, ως εκ τούτων, μοναδικός φορέας της. Καταλαμβάνει κατόπιν προβλεπόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας Οργανικές θέσεις που προβλέπονται για κάθε ιερό ναό και ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις περί αυτού εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. (Άρθρα 3 και 5 Κανον. 176/2006).


ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο της Ιεροψαλτικής Κοινότητας, «Μετέωρα τα Ιερά: ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0», φιλοδοξεί να κινηθεί σε διαθεματικό και διεπιστημονικό επίπεδο και να αποτελέσει αφετηρία ουσιαστικής ανάδειξης της πολυσχιδούς και πολυεπίπεδης υπόστασης του σύγχρονου ψάλτη, ως μιας σημαντικής προσωπικότητας που συνδυάζει την ιδιότητα του εκκλησιαστικού λειτουργού, του πολιτιστικού διαχειριστή, του θεματοφύλακα της παράδοσης, του μουσικοπαιδαγωγού και εν τέλει του «Εθνομουσικού», δηλαδή ενός προσώπου που με τις κατάλληλες (θεσμικές, παιδαγωγικές και κοινωνικές) προϋποθέσεις μπορεί να διαδραματίζει κεντρικό, παραγωγικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Παράλληλα, σκοπός του Συνεδρίου είναι η καθολική ενότητα της Ιεροψαλτικής Κοινότητας και η ουσιαστική ενεργοποίηση αξιόλογων στελεχών της, τα οποία έχουν το προνόμιο εκτός της ψαλτικής τέχνης να διακρίνονται σε μια αξιοθαύμαστη και πολυσχιδή έκταση που καλύπτει το σύνολο, σχεδόν, των επιστημονικών πεδίων και των επαγγελμάτων, διατηρώντας ένα ιδιαίτερο προνόμιο «πολυπρισματικής» οπτικής, ικανής και αναγκαίας για την ορθή αποτίμηση της αναπτυξιακής προοπτικής του Ψαλτικού Λειτουργήματος, εντός και εκτός της εκκλησιαστικής του αποστολής.
Το Συνέδριο ασφαλώς υπηρετεί και έναν δεύτερο, εξίσου βασικό ρόλο, πλάι στον επιστημονικό χαρακτήρα του, να προβάλλει στην τοπική κοινωνία αλλά και διεθνώς, την τεράστια πολιτιστική αξία της ψαλτικής τέχνης, προβάλλοντας τις διακεκριμένες χορωδίες των Συλλόγων Ιεροψαλτών, καθώς και διακεκριμένους Ιεροψάλτες – καλλιτέχνες, διανθίζοντας τις εργασίες του με Συναυλίες και κάθε λογής παράλληλα δρώμενα καλλιτεχνικής υφής.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα διεξαχθεί μια Ειδική – Πανηγυρική Συνεδρία, αφιερωμένη στην κορυφαία, 200η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με θέμα «Βυζαντινή Μουσική: Η Μουσική του Γένους». Στο πλαίσιο αυτής θα τιμηθεί για το έργο του και τη συμπλήρωση πεντηκονταετίας εθνικής προσφοράς, το ΙΔΡΥΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (Ι.Β.Μ.) της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

https://easychair.org/cfp/PSALTIKI_2-0?fbclid=IwAR0QqpYip15p9LWCqQxq4vx-ce9zJik2ZjQtCXSQflUYLUi8k5dse2wsSak

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο