«Αλλαγή σκυτάλης» στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο – Η Νέα Σύνθεση και η Διαδικασία


Μπορεί ημερολογιακά ο χρόνος να αλλάζει την 1η ιανουαρίου, για την Ορθόδοξη Εκκλησία όμως, ο νέος χρόνος έρχεται την 1η Σεπτεμβρίου, στην αρχή της Ινδίκτου.
Mε την αρχή της Ινδίκτου επέρχεται και η αλλαγή στη Σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ξεκινά η Συνοδική Περίοδος η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου.
Ποία είναι όμως η διαδικασία που τηρείται κάθε χρόνο και ποια είναι η Σύνθεση της νέας ΔΙΣ της 163ης Συνοδικής Περιόδου;
Τα Έγγραφα με τα οποία καλούνται οι νέοι Μητροπολίτες να συμμετάσχουν στη νέα Συνοδική χρονιά έχει ήδη υπογράψει ο εκάστοτε Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ως Πρόεδρος της Συνόδου και όπως κάθε φορά έχει φροντίσει ο Αρχιγραμματέας να φτάσουν στους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας περίπου από τον Ιούνιο.
Στην περίπτωση που κάποιος από τους Μητροπολίτες δε μπορεί να συμμετάσχει στη Σύνθεση της νέας Συνόδου λόγω σοβαρής αιτίας, ενημερώνει εγκαίρως με Έγγραφο την Ιερά Σύνοδο. Εφόσον οι λόγοι που επικαλείται ο Ιεράρχης είναι σοβαροί και τους δεχθεί η Σύνοδος, καλείται ο επόμενος Αρχιερέας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί είτε να απασχολήσει την απερχόμενη Σύνοδο, είτε τη νέα, όταν αυτή συγκληθεί και διαπιστωθεί η μη Νόμιμη Συγκρότησή της.

Στην πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που φέτος θα ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τελεί την Ακολουθία για τη νέα Συνοδική Περίοδο. Μετά την Απόλυση της Εναρκτήριας Ακολουθίας και πριν από το «Δι ευχών», ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος προσφωνεί τους νέους Συνοδικούς Συνέδρους και Αντιφωνεί, εκ μέρους των Συνοδικών Μητροπολιτών, ο αρχαιότερος από τους παρευρισκόμενους.

Στις Συνεδρίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και όλοι οι Συνοδικοί Σύνεδροι, όλη την Εκκλησιαστική χρονιά, κατά τη διάρκεια των Συνεδριών της Συνόδου φέρουν Εγκόλπιο, το οποίο εικονίζει τον Κύριο, και Επανωκαλύμμαυχο. Ο Αρχιγραμματέας φέρει πάντοτε Σταυρό ή αν είναι Αρχιερέας Εγκόλπιο, και Επανωκαλύμμαυχο, ενώ σε Ειδικές και Επίσημες Περιπτώσεις Σταυρό και Επανωκαλύμμαυχο φέρουν και οι δύο Γραμματείς – Πρακτικογράφοι.

Στην περίπτωση που κάποιος άλλος Αρχιερέας, κληρικός ή λαϊκός, θέλει να εημερώσει την Σύνοδο για κάποιο θέμα που αφορά στην Εκκλησία, η ενημέρωση αυτή γινεται μόνο σε ειδική σύσκεψη της Συνόδου πριν τη Συνεδρία και σε κάποιο γραφείο, ενδεχομένως του Προέδρου και ποτέ εντός του Ιερού Συνοδικού.

Επί των Εδράνων

Επί των Συνοδικών Εδράνων κανένας Αρχιερέας ή άλλος κληρικός δε μπορεί να εναποθέτει έντυπα ή δώρα ή οτιδήποτε άλλο, πέρα από τα Υπηρεσιακά Έγγραφα τα οποία τοποθετούνται κατόπιν εντολής του Αρχιγραμματέα και μόνο.

Την πρώτη ημέρα Συνεδρίασης της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου λαμβάνεται η Αναμνηστική Φωτογραφία στην οποία παρίστανται και ο Αρχιγραμματέας με τους Γραμματείς. Σε αυτές τις φωτογραφίες οι Αρχιερείς στέκονται όρθιοι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να είναι καθιστοί, όπως ακριβώς όταν Συνεδριάζει το Ιερό Σώμα.

Η νέα σύνθεση της Δ.Ι.Σ.

Από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα ξεκινά η 163η Συνοδική Περίοδος με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και Μέλη τους Μητροπολίτες:

Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος
Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Αρχιγραμματεύς: Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Θεοχάρης

Σε κάθε Διαρκή Ιερά Σύνοδο συμμετέχουν εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο έξι Ιεράρχες της Παλαιάς Ελλάδος και έξι Ιεράρχες από τις λεγόμενες Νέες Χώρες (όπου τις είχε δώσει με Πατριαρχική Πράξη το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο Επιτροπικώς). Οι Αρχιερείς συμμετέχουν διαδοχικά με βάση τα Πρεσβεία Χειροτονίας τους από τον παλαιότερο στον νεότερο Ιεράρχη.
Με την έναρξη της νέας Συνοδικής Περιόδου Συγκροτούνται, επίσης, τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις Διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» και ορίζονται οι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις Διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων».

Μέλη της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ 162ης ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (2018 – 2019)

Πρόεδρος:


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Πατρών κ. Χρυσόστομος
Κυθήρων κ. Σεραφείμ
Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς
Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας
Κορίνθου κ. Διονύσιος
Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος
Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων
Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος
Ιωαννίνων κ. Μάξιμος
Ελασσώνος κ. Χαρίτων
Γρεβενών κ. Δαβίδ

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο