Ακολουθία Οσίου Γέροντος Ιωσήφ Ησυχαστού


O Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959), υπήρξε ο πνευματικός Πατέρας τεσσάρων Πνευματικών μορφών του Αγίου Όρους, των Μακαριστών Γερόντων π. Εφραίμ του Κατουνακιώτου (1912-1998), π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού (1921-2009), π. Χαραλάμπους του Διονυσιάτου (1910-2001) και του Γέροντος π. Εφραίμ του Φιλοθεΐτου, ευρισκομένου σήμερα στην Αμερική.

Ο μακάριος Γέροντας π. Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959) έζησε σε μία Περίοδο κρίσης και λειψανδρίας του Αγιορείτικου Μοναχισμού. Επανέφερε με τον εμπειρικό τρόπο ζωής του ξανά την Διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Περί Ησυχασμού στον σύγχρονο Αγιορείτικο και εν γένει στον Ορθόδοξο Μοναχισμό.

Ήταν ένας άξιος συνεχιστής της Ησυχαστικής και Φιλοκαλικής Παραδόσεως, που συνέβαλε τα μέγιστα στην πνευματική άνθηση και επάνδρωση του Αγίου Όρους. Υπολογίζεται ότι από την «Ρίζα» του Γέροντος π. Ιωσήφ του Ησυχαστού προέρχονται άμεσα περισσότεροι από χίλιοι Μοναχοί και Μοναχές, που ανάγουν την πνευματική τους πατρότητα στον μακάριο αυτόν Γέροντα.

Ήταν άμοιρος κοσμικής μορφώσεως, κατέστη όμως σοφός στα θεία, επειδή τα έπασχε. Έγινε ο έμπειρος, διακριτικός και απλανής οδηγός στους ατραπούς της πνευματικής ζωής. Παρόλο που ζούσε σε Ασκητικά Σπήλαια μέσω των επιστολών του καθοδηγούσε εκατοντάδες λαϊκούς Χριστιανούς στον κόσμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΗΣΥΧΑΣΤΟΥ (ΠΟΙΗΜΑ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ)

Views: 9


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο