Αγιασμός στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου – Πώς θα λειτουργήσουν – Τι θα γίνει με την πρωινή προσευχή (VIDEO)


Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και ανακοίνωσε μέτρα προστασίας που θα τηρηθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός στη χρήση μάσκας από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους συνοδούς, με τη δέσμη ρυθμίσεων που παρουσίασε, ενώ τόνισε, ότι τα μέτρα θα αξιοποιούνται και θα επικαιροποιούνται βήμα βήμα. 

Η υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην πρωινή προσευχή των μαθητών ή στην τέλεση του Αγιασμού.  Αυτό γιατί μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων και την τέλεση του Αγιασμού, καθώς αναζητούνται τρόποι ώστε να συνδυαστεί με τα μέτρα ασφαλείας, αναφορικά με τον συγχρωτισμό και τις αποστάσεις.

Ασαφές παραμένει επίσης, το τι θα γίνει με την πρωινή προσευχή, καθώς βάσει των προωθούμενων μέτρων, τα παιδιά δεν θα μπορούν να βρίσκονται στο προαύλιο την ίδια ώρα, αλλά θεσπίζονται  διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές των σχολικών δομών.

Στην αρχή της εισήγησής της η υπουργός απευθύνθηκε στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Στους μαθητές και τους φοιτητές είπε «Δοκιμαστήκατε μακρυά από το φυσικό σας περιβάλλον που είναι το σχολείο και το πανεπιστήμιο αλλά προσαρμοστήκατε γρήγορα και ολοκληρώθηκε η προηγούμενη χρονιά. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι». Στη συνέχεια μιλώντας στους εκπαιδευτικούς τόνισε «Ήταν καίρια η συμβολή σας και κρίσιμος ο ρόλος σας να εργαστείτε άοκνα για να διατηρήσουν τα παιδιά την εκπαιδευτική εμπειρία. Τώρα καλείστε εκ νέου να καθοδηγήσετε  τα παιδιά με τους κανόνες του ΕΟΔΥ. Το Υπουργείο θα είναι δίπλα σας με όλες τις δυνάμεις του».

Έπειτα μιλώντας στους γονείς ανέφερε «Είμαι και εγώ μητέρα και μάλιστα μικρών παιδιών. Απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία. Πάντα πορευόμαστε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας, να διασφαλείσουμε το πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Η αιφνίδια και μακρόχρονη απουσία από το σχολείο έχει επιπτώσεις στη ψυχοσύνθεση των παιδιών».

Για τη χρήση μάσκας πριν ανακοινώσει τα μέτρα τόνισε ότι «είναι αυτονόητη υποχρέωση όπως το να φοράνε τα παιδιά μας ζώνη στο αυτοκίνητο, είναι μια ασπίδα προστασίας που αποτελεί εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο και είναι απόλυτα ασφαλής» ενώ κάλεσε άπαντες να εμπιστευτούν την προσαρμοστικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Χρειάζεται «προσπάθεια – επιμονή – προσαρμοστικότητα» τόνισε η υπουργός  Παιδείας για τη νέα χρονιά.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ενημέρωση:

Η Υπουργός ανέφερε ότι η έναρξη των σχολείων θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου με αυξημένα μέτρα πρόληψης αν και θα αποφασιστεί 1 Σεπτεμβρίου εάν χρειαστεί παράταση μιας εβδομάδας (δλδ 14 Σεπτεμβρίου) και θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αφού αποτελεί μια δυναμική κατάσταση. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά όχι στα διαλείμματα και στους εξωτερικούς χώρους εκτός εάν υπάρχει συνωστισμός. Θα υπάρχουν μέτρα πρόληψης και προφύλαξης που θα ελέγχονται. Εκτός την ώρα του φαγητού και της γυμναστικής θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο στην σχολική δομή καθώς και στα μέσα μεταφοράς.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι θα δοθούν δωρεάν υφασμάτινες μάσκες στα παιδιά ενώ θα υπάρχει ενημέρωση και εκπαίδευση στη χρήση στα παιδιά του νηπιαγωγείου μέχρι και την Γ Δημοτικού. Στη συνέχεια η κα. Κεραμέως ανέφερε τα εξής μέτρα:

Ενημέρωση και οδηγίες τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Θα διανεμειθούν αντισηπτικά σε όλους τους σχολικούς χώρους.

Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα για τα τμήματα σε μικρές ομάδες.

Προβλέπεται προσαρμοσμένη λειτουργία στα κυλικεία με μέτρα πρόληψης.

Οι σχολικοί εορτασμοί θα γίνονται εντός τμήματος με τα απαραίτητα μέτρα όπως και οι μαθητικοί διαγωνισμοί.

Δεν θα πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και συνέδρια.

Επισκέψεις θα γίνονται με μέτρα ανα τμήμα σε μουσεία και λοιπούς χώρους όπως και ο σχολικός περίπατος.

Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο ενώ τα σχολικά πρωταθλήματα δεν θα γίνουν φέτος.

Ιδιαίτερα μέτρα θα ληφθούν στα εργαστήρια πληροφορικής και μουσικής με απολυμάνσεις.

Τέλος έντονη είναι η σύσταση για ατομικό παγούρι των μαθητών ενώ υπάρχει και ιδιαίτερη ρύθμιση για τις απουσίες του κορωνοϊού ή αν βρεθεί κάποιο κρούσμα. Διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης και αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ.

Τέλος κάνει έκκληση η κα. Κεραμέως σε όλους τους φορείς της χώρας τονίζοντας ότι το υπουργείο είναι πάντοτε ανοιχτό στο διάλογο και «πάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε γνώμη και κριτική ενώ πορευόμαστε βήμα βήμα και αναθεωρούμε αν χρειαστεί».

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκης Κεραμέως.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Νέα εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών από το νέο σχολικό έτος, υπέγραψε η στα μέσα του μήνα η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές και διδάσκεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ακολουθεί τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.
«Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα σε μη Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές, δηλαδή αλλόθρησκους ή ετερόδοξους ή άθρησκους, που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να απαλλαγούν από την παρακολούθησή του» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών παρέχεται νόμιμα, όταν αφορά την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και περιγράφεται στους οικείους νόμους, στις αποφάσεις των διεθνών και ελληνικών δικαστηρίων και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Παραμένουν οι λίγες ώρες για τα θρησκευτικά

Με τα νέα προσωρινά βιβλία αλλά και διατηρώντας τις μειωμένες ώρες που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θα διδαχθεί το μάθημα των θρησκευτικών από την νέα σχολική χρονιά
Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Γ` και Δ` τάξεις και για μία (1) ώρα στις Ε` και ΣΤ` τάξεις.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Θρησκευτικά διδάσκονταν πάντοτε επί δίωρο σε Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Η περικοπή της διδασκαλίας τους σε Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη από μία ώρα αντίστοιχα, ξεκίνησε προ τριετίας, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης
Οι ρυθμίσεις αυτες έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Θεολόγων της χώρας
Σε ό,τι φορά το Γυμνάσιο τα θρησκευτικά εντάσσονται στη δεύτερη ομάδα μαθημάτων, για τα οποία δεν πραγματοποιείται εξέταση στις προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος κάθε έτους, μαζί με μαθήματα όπως η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, η Τεχνολογία και η Οικιακή Οικονομία.

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τυπώθηκαν τα νέα μεταβατικά βιβλία για το μάθημα των θρησκευτικών σε δημοτικό, γυμνάσιο και  Λύκειο,τα οποία θα ισχύσουν από την νέα σχολική χρονιά.
Όπως τονίζεται στα βιβλία, η ύλη δημιουργήθηκε με την ευθύνη της άμισθης Επταμελούς Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία
συγκροτήθηκε από το ΙΕΠ στις 19/12/2019 με σκοπό:
Α) Την εισήγηση για την πλήρη συμμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε., για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι τη συγγραφή και εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς και του αντιστοίχου διδακτικού υλικού για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Β) Την εισήγηση σχετικά με τους τρόπους και τις μεθόδους εφαρμογής των αποφάσεων του Σ.τ.Ε., του ΕΔΔΑ και της ΑΠΔΠΧ, όσον αφορά στις υπόλοιπες πτυχές των αποφάσεων αυτών που συνδέονται με το μάθημα των Θρησκευτικών, με έμφαση στη διατήρηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος και στη διαδικασία απαλλαγής των μαθητών/μαθητριών.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο