Κοινό αίτημα προς τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για υπέρβαση των προβλημάτων που σχετίζονται με το Μάθημα των Θρησκευτικών και τη Διδασκαλία του στα Σχολεία της χώρας, έστειλαν οι Επικεφαλής των Θρησκευτικών Κοινοτήτων της Χώρας, με Πρωτοστάτη στην ενέργεια αυτή τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο.
Η επιστολή έχει ως αποδέκτες, επίσης, τον Πρόεδρο της Βουλής, Ίβιτσα Ντάτσιτς, την Πρωθυπουργό, Άννα Μπρνάμπιτς, καθώς και τον Υπουργό Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Έρευνας, Μπράνκο Ρούζιτς.
Στο κείμενο της επιστολής γίνεται έκκληση σε όλα τα αρμόδια ιδρύματα της χώρα να αλλάξουν το τρέχον καθεστώς της θρησκευτικής Εκπαίδευσης στο Σχολικό σύστημα το συντομότερο δυνατό και να εκφράσουν σταθερή ελπίδα και καλή πίστη ότι Εκκλησία και θρησκευτικές κοινότητες θα μοιραστούν με το κράτος τις απόψεις τους. Στη Σερβία, από την εποχή που η Θρησκευτική Αγωγή επέστρεψε στις τάξεις, γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε να διορθωθούν όλες οι παρατυπίες που γίναν τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με τη Διδασκαλία του Μαθήματος και την αποστολή του.
Οι προτάσεις του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου και των λοιπών που υπογράφουν το κείμενο, μεταξύ άλλων, είναι το μάθημα να γίνει υποχρεωτικό καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αυτό, να ρυθμίσει νομοθετικά το εργασιακό καθεστώς 2.100 καθηγητών που Διδάσκουν το μάθημα, όπως επίσης να δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία και τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες να εισηγούνται και να εποπτεύουν την διδακτέα ύλη του μαθήματος που τους αφορά.
“Πιστεύουμε ότι το σύνολο των προτεινόμενων λύσεων αντιπροσωπεύει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο που διασφαλίζει πλήρως τον σεβασμό των Ατομικών και Συλλογικών Θρησκευτικών Δικαιωμάτων και την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών στη Σερβία, ακολουθώντας το παράδειγμα των λύσεων για την ομολογιακή Θρησκευτική Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρεται στην επιστολή καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, το ζήτημα θα επιλυθεί με την αμοιβαία συνεργασία Εκκλησίας, θρησκευτικών κοινοτήτων και πολιτείας.
Views: 0